Suu magusaks matchaga
Tee valmistamise kõrval saab matchat kasutada ka kõikvõimalikes kulinaarsetes šedöövrites nuudlistest ja sušist trühvliteni – võimalusi on lõputult.
Kokkamiseks on mõistlik kasutada kulinaarset matchat, mis on veidi madalama kvaliteediga ning seetõttu ka odavam kui tseremoniaalne matcha. Kulinaarne matcha on loodud sobima pea kõigi teiste toiduainetega ning seda saab kasutada nii smuutides, jäätistes, küpsetistes, maiustustes kui ka soolastes roogades. Kuna kulinaarne matcha on veidi mõrum kui tseremoniaalne, on selle maitset ka teiste koostisainetega segades tunda ning loomulikult säilivad toiduvalmistamisel ka kõik matcha kasulikud omadused. Lisaks unikaalsetele maitsenüanssidele annab matcha kasutamine roogadele ka imekauni erkrohelise värvi.
Matcha kasutamine toiduvalmistamisel on lihtne, kuid siiski tasuks parimate tulemuste nimel meeles pidada paari tõsiasja:
- Väldi matcha pulbri kokkupuudet otsese kuumusega. Ehk näiteks matcha lisandiga kastet tehes: selle asemel, et panna matcha otse kuumale pannile, sega see vedelikuga ja kuumuta tasapisi.
- Kulinaarne matcha võib küpsetised kuivemaks muuta. Seetõttu on matchat kasutades oluline suurendada rasvaine nagu õli, või, koor, kogust.
- Sõelu matcha pulber enne toidule lisamist alati läbi, et tükkiminekut vältida - eriti oluline on see küpsetiste puhul.
- Lisaks rasvainele jälgi hoolega ka vedelikukogust: piisav niiskus aitab toidul mitte liiga mõruks muutuda.
Järgnevalt mõned matchat sisaldavad retseptid nii kodu- kui välismaistest allikatest.
Hommikukauss matchaga
Allikas: BBCgoodfood
Kahe portsjoni valmistamiseks vajad:
- 300 g maitsestamata jogurtit
- 1 tl matcha pulbrit
- 2 spl vahtrasiirupit
- 1 tükeldatud kiivi
- 1 tükeldatud virsik
- 100 g mustikaid
- 20 g röstitud kookoshelbeid
Sega jogurt matcha pulbri ja vahtrasiirupiga ning jaga kahte kaussi. Lisa tükeldatud marjad ja puuviljad ning puista vahetult enne serveerimist üle röstitud kookoshelvestega.
Spinati ja matchaga pannkoogid
Allikas: BBCgoodfood
Nelja inimese koguse jaoks vajad:
- 2 tl matcha pulbrit
- 60 g spinatit (värske või külmutatud)
- 100 ml piima
- 200 g isekerkivat jahu (nt Veski Mati, aga saad seda teha ka ise: selleks sega 1,5 liitrit jahu 3 spl küpsetuspulbri ja 1 spl soolaga ning säilita kuivalt ja õhukindlalt)
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 2 spl vahtrasiirupit
- 0,5 spl vanilliekstrakti
- 3 muna (võib asendada 3 spl linaseemne jahu ja 9 spl sooja veega)
- 25 g sulatatud võid + rasvainet praadimiseks
Serverimiseks:
- Peotäis rohelisi viinamarju
- mõned mündilehed
- üks tükeldatud õun või pirn
- 4 spl laimimarmelaadi või -võiet
- 4 spl maitsestamata jogurtit
Blenderda piim, spinat ja matcha pulber ühtlaseks seguks, lisa ülejäänud koostisained ja sega ühtlaseks. Sulata pannil või ning küpseta võrdlemisi paksud koogid: 2-3 minutit kummaltki poolt. Serveeri puuviljade, marmelaadi ja jogurtiga. Laimimarmelaadi ja -võide asemel sobib hästi ka sidrunivõie või -marmelaad.
Lihtsad matcha tee ja tumeda šokolaadi trühvlid
Allikas: umami.ee
Valmistamiseks vajad:
- 300 g kvaliteetset tumedat šokolaadi
- 90 ml vahukoort
- 30 g võid
- puisteks paar tl matcha rohelise tee pulbrit
Pane potti hakitud šokolaad, vahukoor ja või. Kuumuta segades, kuni kõik on sulanud ja segu ühtlane. Ära keema lase! Lase segul maha jahtuda ja tõsta külmkappi tahenema.
Kasuta teelusikat või nt melonist pallide lõikamise lusikat ja tee segust hulk meeldiva kujuga tükke. Või vala veel vedel segu hoopis küpsetuspaberiga kaetud madalasse vormi ja lõika külmunud segust hiljem hoopis ruudud. Keeruta trühvleid matcha pulbris kuni nad igalt poolt sellega kaetud on. Hoia kuni serveerimiseni külmkapis!