Matcha kasvatamine

Blogi

Kommenteeri
Räägime lähemalt tseremoniaalse matcha valmistamisest. 

Tseremoniaalse matcha kasvatamise protsess on tõepoolest väga põhjalik ja ajakulukas. Lühike ülevaade sellest, kuidas kõige kvaliteetsem matcha valmib:

  1. Kevad on matcha koristamise aeg. Tseremoniaalset matchat korjatakse ainult üks kord aastas, tavaliselt kevadel. Koristamisel kogutakse ainult taime varre esimesed noored lehed, need annavad matchale parima maitse ja kvaliteedi.
  2. Enne koristust kaetakse matcha taimed päikesekaitsekangaga. See protsess kestab tavaliselt 30-40 päeva enne koristust. Päikesevarju all kasvades säilitavad lehed oma erkrohelise värvi ja head omadused ning aitavad vältida mõru maitset.
  3. Koristatud matcha lehed aurutatakse kohe pärast koristust. Aurutamine aitab säilitada lehtede erkrohelist värvi ja lukustab maitse. Ühtlasi aitab see vältida oksüdatsiooni, mis muudaks tee hoopis mustaks teeks.
  4. Aurutamise järel suunatakse lehed spetsiaalsesse masinasse, kus kerge tuul eemaldab üleliigse vee lehtedest. See aitab lehed valmistada ette kuivatamiseks. 
  5. Lehed kuivatatakse hoolikalt, et säilitada nende kvaliteet. Kuivatamise protsess aitab eemaldada niiskuse ja säilitada lehtedes maitse ja lõhna.
  6. Pärast kuivatamist eemaldatakse varred ja lehed sorteeritakse. Lehti nimetatakse selles staadiumis "tenchaks". Tseremoniaalse matcha valmistamiseks jahvatatakse need peeneks pulbriks.
  7. Tseremoniaalse matcha jahvatamiseks kasutatakse traditsioonilist kivist veskit, mis pöörleb ainult päripäeva. Jahvatusprotsess võtab aega, näiteks 30 grammi matcha valmistamiseks töötab kiviveski tund aega. Selline meetod tagab, et lehed säilitavad kõik oma toitained ja annavad lõpptootes rikkaliku umami maitse. 
Tseremoniaalne matcha on unikaalne ja kõrgelt hinnatud tee, mille valmistamiseks on vaja palju hoolt ja täpsust.

Lisaks peame välja tooma, et ka imastikutingimused mõjutavad matcha valmimise ja koristamise aega. Matcha taimed vajavad optimaalseks kasvuks teatud temperatuuri, niiskust ja päikesevalgust. Kui ilmastikutingimused ei ole soodsad, võib matcha valmimise protsess rohkem aega võtta.

Mõni aasta saabub kevad Jaapanis hiljem kui oodatud, mis mõjutab matcha taimede kasvu ja valmimist. Kuna tseremoniaalset matchat koristatakse ainult üks kord aastas, on hilinenud kevad põhjustanud viivitusi matcha saagi koristamises.

All olevalt lingilt leiate meie tseremoniaalse matcha purgi. 

/matcha/30g


Lisa kommentaar

Email again: