Matcha rakendamine kaunima välimuse heaks
Kui räägime ilmakuulsast jaapani matcha rohelisest teest, peame kõige sagedamini silmas selle tarvitamist joogina. Vähem teatakse matcha kasutamisest toidus ja hoopis vähe seda, et matcha rohelise tee pulbrit saab edukalt rakendada ka kaunima välimuse saavutamise vankri ette.
Matcha on pungil antioksüdante, toitaineid, vitamiine ja mineraale, mis kaitsevad nahka, aeglustavad vananemist ja tagavad säravalt elastse naha. Lisaks on matchal ka põletikuvastane toime, mistap võib seda julgelt kasutada ka probleemse näonaha puhul.
Järgnevalt mõned ideed matcha kasutamiseks ilu heaks Umami veebilehelt ja SLÕhtulehe Naistelehest.
Kaks tõhusat kodust näomaski (allikas: Naisteleht)
Mask näokreemi ja matcha pulbriga
Kõige lihtsam ja käepärasem on matchat kombineerida igapäevase näokreemiga, mis kodus niikuinii olemas. Sega kokku 1 tl matcha pulbrit ja 0,5 spl näokreemi, kanna segu korraliku kihina näole ja lase pool tundi mõjuda.
Mask, mis täidab edukalt ka koorija rolli
Sega kokku 1 tl matcha pulbrit, 1 sl rafineerimata pruuni suhkrut ja 1 tl kookos-, oliivi- või jojobaõli. Kanna segu näole ja lase veerand tundi toimida. Eemalda mask õrnalt masseerivate liigutustega.
Veel kolm maskiideed Umami meeskonnalt (allikas: umami.ee)
Lihtne mask veega
Kõige lihtsama maski saad, kui lisad matchale mõned tilgad vett, segad kreemjaks ja määrid näole. Hoia veerand tundi nahal ja loputa siis leige veega maha.
Mask matcha ja jogurtiga
Lisa matchale vee asemel maitsestamata jogurtit. Hoia veerand tundi nahal ja loputa siis leige veega maha.
Seda maski sobib jogurti tõttu kasutada ka päikesepõletuse leevendajana. Kui sul on kuiv nahk, lisa ka mett, mis annab süvaniisutava toime.
Matcha-kookosõli mask
Matchale kookosõli lisamine täiendab matcha kasulikke omadusi niisutavate ja toitvate toimetega. Maski tegemiseks lisa matcha rohelise tee pulbrile veidi kookosõli, sega ühtlaseks, lase näol veerand tundi toimida ja loputa leige veega.
Suu magusaks matchaga
Tee valmistamise kõrval saab matchat kasutada ka kõikvõimalikes kulinaarsetes šedöövrites nuudlistest ja sušist trühvliteni – võimalusi on lõputult.
Kokkamiseks on mõistlik kasutada kulinaarset matchat, mis on veidi madalama kvaliteediga ning seetõttu ka odavam kui tseremoniaalne matcha. Kulinaarne matcha on loodud sobima pea kõigi teiste toiduainetega ning seda saab kasutada nii smuutides, jäätistes, küpsetistes, maiustustes kui ka soolastes roogades. Kuna kulinaarne matcha on veidi mõrum kui tseremoniaalne, on selle maitset ka teiste koostisainetega segades tunda ning loomulikult säilivad toiduvalmistamisel ka kõik matcha kasulikud omadused. Lisaks unikaalsetele maitsenüanssidele annab matcha kasutamine roogadele ka imekauni erkrohelise värvi.
Matcha kasutamine toiduvalmistamisel on lihtne, kuid siiski tasuks parimate tulemuste nimel meeles pidada paari tõsiasja:
- Väldi matcha pulbri kokkupuudet otsese kuumusega. Ehk näiteks matcha lisandiga kastet tehes: selle asemel, et panna matcha otse kuumale pannile, sega see vedelikuga ja kuumuta tasapisi.
- Kulinaarne matcha võib küpsetised kuivemaks muuta. Seetõttu on matchat kasutades oluline suurendada rasvaine nagu õli, või, koor, kogust.
- Sõelu matcha pulber enne toidule lisamist alati läbi, et tükkiminekut vältida - eriti oluline on see küpsetiste puhul.
- Lisaks rasvainele jälgi hoolega ka vedelikukogust: piisav niiskus aitab toidul mitte liiga mõruks muutuda.
Järgnevalt mõned matchat sisaldavad retseptid nii kodu- kui välismaistest allikatest.