Matcha kvaliteedi hindamine

Blogi

Kommenteeri

Matcha kvaliteeti hinnatakse eelkõige selle värvi, tekstuuri, maitse ja lõhna põhjal.
Kõrge kvaliteediga matcha on erkroheline, peen, sile ja maheda maitsega, samas kui nõrgemad klassid on tuhmima värvuse ja karedama tekstuuriga.

Nii matcha rohelist teed maale tuues kui seda ostes tuleb tähelepanu pöörata selle kvaliteedile. Kuna turul olevate toodete kvaliteet on üpris kirju, võib see teinekord osutuda päris keeruliseks ülesandeks. Matcha kvaliteeti hinnatakse järgmiste aspektide põhjal:

  • tee värv
  • tee tekstuur, selle kvaliteet ja tihedus
  • teelehe kvaliteet: kas tee on valmistatud teetaime varrest, lehtedest või pungadest?
  • teepulbri osakeste suurus
  • tee õhu käes kuivatamise aeg
  • teelehtede jahvatamise viis
  • tee järeltöötluse meetodid.

Kõike eelnimetatut silmas pidades jagatakse matcha suures plaanis kahte kvaliteediklassi: tseremoniaalne matcha ja kulinaarne matcha. Asjatundlikumad teesõbrad oskavad vastava märke üles leida ka teepakilt.

Nagu nimetustestki aru saada, on tseremoniaalklassi tee mõeldud eeskätt tee valmistamiseks, sh teetseremooniatel pakutav ja kulinaarklassi kuuluv pigem kokanduslikuks otstarbeks ehk eri roogadele maitse ja värvi andmiseks.

Tehes veidi sügavama põike kokandusmaailma, olgu siinkohal öeldud ka see, et kulinaarne matcha jaguneb olenevalt kvaliteedist omakorda veel viieks: kõrgeima kvaliteediga (premium), „kohvi“ kvaliteediga (cafe), segu, milles kasutatakse ka tugevama maitsega vanemaid teelehti (ingredient), köögi (kitchen) ja klassikaline (classic). Kel lähem huvi, saab siinkohal väikese guugeldamise abil hõlpsasti rohkem teada.  


Tseremoniaalklassi matcha


Tseremoniaalklassi (ceremonial crade) matchal on vaid üks eesmärk – seda kasutatakse ainult tee valmistamiseks ning tegemist on kõrgeima kvaliteediklassiga.

Tseremoniaalklassi tee on valmistatud noorimatest teelehtedest ja kõige peenema jahvatusega. Teepulber on intensiivset rohelist värvi, peene tekstuuriga, naturaalselt magusa ja puhta maitsega. Selle kvaliteediklassi tee lõhnab sageli värskelt niidetud rohu järele. Tseremoniaalklassi matcha roheline tee on nagu hea vein, mida tuleb nautida ilma lisanditeta ja mida ei pruugita muudel otstarvetel peale teevalmistamise.

Kui soovite tarbida kvaliteetset matcha rohelist teed, tuleks enne selle ostmist kindlasti veenduda, et tegemist on autentse Jaapani matchaga, kusjuures oluline on ka piirkond: tunnustatuimad matcha-piirkonnad on Shizuoka prefektuur, Nishio linn Aichis ning Uji linn Kyotos. Ehkki turul on ka Hiinast pärit matchat, jäävad selle kvaliteet ja maitseomadused autentsele Jaapani matchale märkimisväärselt alla.


KKK matcha kvaliteedi kohta

Kuidas aru saada, kas matcha on kvaliteetne?
Kvaliteetne matcha on erkroheline, väga peen, siledam ning selle maitse on tasakaalukas ja mahe – mitte mõru ega tuhm.

Mis vahe on tseremoniaalsel ja kulinaarsel matchal?
Tseremoniaalne matcha on parim joogiks, sest see on valmistatud noorimatest teelehtedest, mahedama maitsega ja peenema tekstuuriga.
See on mõeldud puhtalt joomiseks, samas kui kulinaarne matcha sobib pigem küpsetistesse.

Kas tumedam roheline värvus tähendab alati halba kvaliteeti?
Ei. Kvaliteetne matcha on erkroheline ja elav.
Halvale kvaliteedile viitab pigem tuhm, kollakas või pruunikas toon, mitte sügav ja intensiivne roheline värv.

Kas kvaliteetset matchat saab tunnustada lõhna järgi?
Jah. Kvaliteetne matcha lõhnab värskelt, roheliselt ja kergelt magusalt.
Ebakvaliteetne matcha lõhnab sageli tuhmilt, kopitanult, rohukõrre moodi või isegi kergelt kalaselt.


Lisa kommentaar

Email again: